Copperplate 2017

Kursywa angielska – Zacznij podróż z Panem Copperplatem
19-26 sierpnia 2017 roku
prowadzenie: Zuzanna Chróścik

Copperplate – miedzioryt, który zrewolucjonizował ręczne pismo
w Europie i zdominował nasze myślenie o pięknym piśmie kaligraficznym. Ostro zakończona stalówka naśladuje litery wyryte stalowym rysikiem na miedzianej płycie. Pióro, na które miejscami mocniej naciskano, dawało oszałamiający efekt harmonijnej kompozycji cienkich i grubych linii, a litery i strony zdobiono lekkimi, wirującymi jak w tańcu „zawijasami”.

Zapatrzonym z podziwem na strony zapisane rękami prawdziwych mistrzów, proponujemy pierwszy, odważny krok – 20 godzinny kurs
w ciszy Biblioteki Monteripido. Decydujące są pierwsze godziny – dobrze ustawiona ręka, poczucie panowania nad narzędziem pisarskim, swobodny oddech, radość z odkrycia, że nasze pierwsze linie i litery są piękne!

Pierwsze próby i pierwsze sukcesy! Poznając strukturę budowy poszczególnych liter i reguły rządzące ich harmonijnym zapisem na papierze, krok po kroku, wspierani mądrą korektą nauczyciela, piszemy słowa, zdania, sentencje, kartki do Przyjaciół.

Dla tych, którzy znają już tajemnicę małych i dużych liter copperplate’a, mamy oczywiście przygotowane ćwiczenia kursu dla zaawansowanych i wzorniki największych mistrzów. Pióra w dłoń! Napiszmy to pięknie!

15_Perugia_2017_Copperplate

Liczba godzin kursu: 20
Limit miejsc: 12 osób
Warsztaty zarówno dla osób początkujących, jak
i zaawansowanych w sztuce kaligrafii
.

Plan pobytu: sobota – niedziela – przyjazd i zwiedzanie klasztoru
i Perugii, poniedziałek – piątek (9.00-13.00) – zajęcia warsztatowe, sobota – wyjazd

KOSZTY KURSU
Cena kursu pokrywa koszt warsztatów i wykładów, materiały do kaligrafii i iluminacji, nocleg i opłaty administracyjne.

* Koszt kursu (20 godz.), materiałów i 7 noclegów w pokoju 2-osobowym wynosi 1.790 zł.
* Koszt kursu (20 godz.), materiałów i 7 noclegów w pokoju jednoosobowym wynosi 2.090 zł.

Osoby towarzyszące
* Osoby niebiorące udziału w zajęciach, a towarzyszące uczestnikom kursów, członkowie ich rodzin, dzieci płacą 880 zł (pokój dwuosobowy), 1.220 zł (pokój jednoosobowy).
* Cena kursu dla osób niemieszkających w klasztorze wynosi 200 euro.

Uczestnikom poprzednich edycji Letniej Szkoły i całorocznym uczniom naszej szkoły w Krakowie przysługuje zniżka.

Uczestnicy we własnym zakresie pokrywają koszty dojazdu do Perugii, wyżywienie na miejscu, bilety do muzeów czy galerii itp., podróże w trakcie kursu.

REZERWACJA
Rezerwacja
miejsca na kursie nastąpi po mailowym zgłoszeniu uczestnictwa i wpłaceniu zaliczki w wysokości 300 zł na konto Fundacji, najlepiej do dnia 30 czerwca 2017 r. Pozostałą sumę prosimy wpłacić w dwóch równych ratach: I rata – do 15 lipca 2017 r., II rata – do 5 sierpnia 2017 r.

Fundacja Sztuka Kaligrafii Anny Jeziornej
www.fundacjasztukakaligrafii.pl
mail: biuro@fundacjasztukakaligrafii.pl
tel. + 48 12/ 429 54 52
Anna Jeziorna – tel. +48/ 660 432 976

06_Perugia_2017_Copperplate

Zuzanna Chróścik – historyk sztuki, kaligraf. Mieszka i studiuje
w Krakowie. Prowadzi warsztaty kaligrafii dla dzieci i dorosłych we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie. Specjalizuje się w kaligrafii średniowiecznej, piśmie elfickim (Tolkienowski Tengwar) i kursywie angielskiej – Copperplate,  realizuje również projekty kaligrafii
w „dużym formacie”, m.in. na powierzchniach ściennych.

Na stałe współpracuje z Fundacją Sztuka Kaligrafii w Krakowie
i prowadzi zajęcia w Szkole Kaligrafii „Littera Nova”.

38_Perugia_2017_Biblioteka