Ewy Landowskiej Konstytucja w italice

EWA LANDOWSKA WYKALIGRAFOWAŁA ITALIKĄ KONSTYTUCJĘ RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Informacja stała się już oficjalna, więc i na łamach fundacyjnych możemy serdecznie pogratulować naszej Ewie zaszczytnej pracy nad najważniejszym dokumentem państwowym!

01_Ewa_Landowska

Oddajemy głos Ewie Landowskiej:

„Oprawa kaligraficzna dokumentów państwowych jest zadaniem łączącym w sobie wiele trudnych wyborów. Z jednej strony dokument, jakim jest Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej zasługuje przecież na godną jego statusu oprawę graficzną, z drugiej strony niełatwo znaleźć granicę akceptowalnej ewentualnej stylizacji z infantylnością. Należy również wziąć pod uwagę kwestię czytelności, a więc takiego graficznego rozwiązania litery, które – choć wyszukane w formie – nie będzie utrudniało zapoznania się z treścią dokumentu. Tęsknota za pięknem książkowej i literniczej formy kazałaby pójść w ślady średniowiecznych skrybów lub włoskich humanistów, których prace zdobione iluminacjami, czy bogatymi ornamentami przyćmiewają ich treść. Jednak, o ile w tamtych epokach nie używano uproszczonej formy graficznej, o tyle współczesny człowiek używa litery w trybie czysto komunikacyjnym, podczas gdy jej funkcja estetyczna dawno już została zredukowana do minimum.

02_Ewa_Landowska_Konstytucja

Poszukując odpowiedniej formy dla treści Konstytucji zdecydowałam się na inspirację włoską kursywą humanistyczną, zwaną italiką. Powodem takiej decyzji była – przede wszystkim – czytelność tego kroju pisma oraz podstawa, jaką daje on do wyprowadzenia indywidualnego stylu. Istotne dla wyboru kroju liter było również odniesienie do Konstytucji 3 Maja – tak ważnej dla historii, nie tylko Państwa Polskiego. Jednak Konstytucja ta sporządzona w okolicznościach zgoła innych nie mogła posłużyć w całości za podstawę decyzji o ostatecznym kroju pisma. Sięgnęłam więc po najbardziej charakterystyczne – wielkie litery – zaczerpując z nich formę i kształt, oddając w ten sposób ukłon w stronę historii.

03_Ewa_Landowska_Konstytucja

Praca nad kaligrafowanym egzemplarzem Konstytucji, wykonana na zlecenie Kancelarii Sejmu, zajęła mi trzy miesiące, w których zawiera się nie tylko kaligrafia treści dokumentu, ale również przygotowanie odpowiednich materiałów oraz opracowanie odpowiedniego kroju pisma. Całość liczy 83 strony, sporządzona na papierze przywiezionym z włoskiej fabryki papieru Fabriano – Century Cotton Laid Ivory, 120g.”

Fot. Ewa Landowska

www.ewalandowska.com

Rozmowa przeprowadzona przez Annę Łoś, Radio Kraków

04_Ewa_Landowska_Konstytucja

05_Ewa_Landowska_Konstytucja

06_Ewa_Landowska_Konstytucja

08_Ewa_Landowska_Konstytucja

09_Ewa_Landowska_Konstytucja

10_Ewa_Landowska_Konstytucja

This entry was posted in Bez kategorii. Bookmark the permalink.