Podróże z Kaligrafią – Prowansja 2014

PROWANSJA 2014

Zapraszamy na pierwszy wyjazd z cyklu Podróże z Kaligrafią do Prowansji - Opactwo Notre-Dame de Sénanque koło miast Gordes i Awinion:

* Warsztaty kaligrafii i iluminacji dla zaawansowanych
 „Wędrując po Prowansji z trubadurami”
18-26 września 2014 r.
Prowadzenie: Barbara Bodziony

19_Perugia_2014_Prowansja_1

W XII i XIII wieku po prowansalskich drogach wędrowali poeci – trubadurzy, śpiewając o idealnej miłości. Znamy z imienia ok. 460 trubadurów, a ich twórczość wywarła wielki wpływ na kulturę średniowiecznej Europy. W naszym skryptorium w Opactwie Notre-Dame de Sénanque będziemy pracować, słuchając dalekiego echa ich muzyki.

Na warsztatach wykonamy miniaturę z przedstawieniem poety – muzyka grającego na instrumencie. Miniaturze będzie towarzyszyć fragment oryginalnej pieśni jednego z prowansalskich trubadurów.

Kurs przewiduje 25 godzin warsztatowych.
Limit miejsc: 12 osób

51_Perugia_2014_troubadour

18_Perugia_2014_Prowansja

21_Perugia_2014_Prowansja_6

20_Perugia_2014_Prowansja_3

22_Perugia_2014_Prowansja_4

PROWADZĄCA

16_Perugia_2014_Basia Barbara Bodziony
–
historyk sztuki, kaligraf, nauczycielka kaligrafii. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego i Wyższego Europejskiego Instytutu Iluminacji i Rękopisów w Angers we Francji. Prowadzi Pracownię i Szkołę Kaligrafii i Iluminacji w Krakowie. Od wielu lat prowadzi również prestiżowe warsztaty kaligrafii i iluminacji w wielu miastach Polski, pracując także z grupami międzynarodowymi. Współpracuje m.in. z Muzeum Narodowym w Krakowie, Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu, Uniwersytetem Papieskim Jana Pawła II, Uniwersytetem Pedagogicznym, Małopolskim Instytutem Kultury i z Fundacją Sztuka Kaligrafii. (www.barbarabodziony.pl)

KOSZTY KURSU

Cena kursu pokrywa koszt warsztatów i wykładów, materiały do kaligrafii i iluminacji, nocleg, wyżywienie oraz opłaty administracyjne.

* Koszt kursu, 8 noclegów w pokoju jednoosobowym bez łazienki, trzech posiłków dziennie wspólnie z braćmi w klasztornym refektarzu wynosi 2.220 zł.
* Osoby niebiorące udziału w zajęciach, a towarzyszące uczestnikom kursu płacą 1.410 zł.

Osobom, które były uczestnikami poprzednich edycji Letniej Szkoły Kaligrafii i Iluminacji Perugia 2012 i 2013 oraz osobom uczestniczącym w całorocznych kursach naszej szkoły w Krakowie proponujemy zniżkę ceny warsztatów.

Uczestnicy we własnym zakresie pokrywają koszty dojazdu do Prowansji, bilety do muzeów czy galerii itp., podróże w trakcie kursu.

Cena warsztatów została skalkulowana na podstawie prognozowanych cen kursu euro na czerwiec 2014 r. Gdyby cena kursu euro uległa drastycznej podwyżce, będziemy zmuszeni prosić Państwa o wyrównanie różnic kursowych.

REZERWACJA
Rezerwacja
miejsca na kursie nastąpi po mailowym zgłoszeniu uczestnictwa i wpłaceniu zaliczki w wysokości 300 zł na konto Fundacji, do dnia 30 kwietnia 2014 r. Pozostałą sumę prosimy wpłacić w dwóch równych ratach: I rata – do 15 maja 2014 r., II rata – do 16 czerwca 2014 r.

Dane do przelewu:
Fundacja Sztuka Kaligrafii
ul. Brzozowa 14, 31-050 Kraków
tytułem: darowizna na cele statutowe fundacji

Fundacja Sztuka Kaligrafii nie prowadzi działalności gospodarczej, a opłaty za kursy pobierane są z tytułu prowadzenia odpłatnej działalności statutowej.

Fundacja Sztuka Kaligrafii
www.fundacjasztukakaligrafii.pl