6-ta Letnia Szkoła Kaligrafii
i Sztuk Pięknych

01_Perugia_2017

„Czegóż jeszcze ci potrzeba, jeśli masz bibliotekę, a przy niej ogród?”
Cyceron miał rację. Taka jest właśnie nasza Perugia.
Co roku na nowo poddajemy się genius loci Monteripido.
Co roku doświadczamy, że czas spędzony w murach klasztoru na „Stromej Górze” jest inny, odświętny i odświeżający, spowolniony i spokojniejszy prostotą codziennego rytmu dnia.

Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele, Perugianie!
Zapraszamy na cztery piękne warsztaty, w pięknych wnętrzach Klasztoru Monteripido – trzy warsztaty kaligraficzne i kroje pisma z trzech różnych epok oraz – jak zwykle olśniewający blaskiem i maestrią warsztat iluminacji.
A po warsztatach – ogrody, winnice i gaje oliwne. Umbria Mistica.
I czekająca na nas Perugia…

Jeśli masz przy bibliotece ogród, niczego Ci nie zabraknie.
„Si apud bibliothecam hortulum habes, nihil deerit.”

Czekamy i zapraszamy! Do zobaczenia!

Anna Jeziorna
Prezes Fundacji Sztuka Kaligrafii

03_Perugia_2017_m

* Warsztaty iluminacji
„Jeśli masz przy bibliotece ogród…” i winnicę!
12-19 sierpnia 2017 r. - prowadzenie: Katarzyna Pajor-Seremak

* Warsztaty kaligrafii
„Jeśli masz bibliotekę…” Italika – pismo renesansu
12-19 sierpnia 2017 r. - prowadzenie: Agnieszka Sztark-Wilczek

* Warsztaty kaligrafii
Kursywa angielska – zacznij podróż z Panem Copperplatem
19-26 sierpnia 2017 r. - prowadzenie: Zuzanna Chróścik

Warsztaty kaligrafii
Tekstura, fraktura, bastarda – Littera Nova
19-26 sierpnia 2017 r. - prowadzenie: Agnieszka Śliwa

PERUGIA

40_Perugia_2017_edit
18_Perugia_2017
Stolica Umbrii, środkowe Włochy. Świetnie skomunikowana, tuż przy Autostradzie A-1, na granicy Toskanii i Umbrii. 2 godz. jazdy samochodem od Rzymu, 1,5 godz. od Florencji, pół godziny od Asyżu. Blisko do Spelo, Spoleto, Gubbio, Orvieto, Nursji, Piano Grande. Starożytne miasto o etruskich korzeniach i burzliwych losach. Malowniczo położone na wzgórzach, pełne zabytków i niezwykłych historii. Posiada znakomitą kolekcję malarstwa w miejskim muzeum. Siedziba Uniwersytetu dla Cudzoziemców. Miasto malarza włoskiego Renesansu Pietra Vanucciego zwanego Perugino. Jego pseudonim artystyczny noszą teraz słynne włoskie czekoladki, produkowane oczywiście w Perugii.

42_Perugia_2017

KLASZTOR

22_Perugia_2017_Klasztor
Trzynastowieczny klasztor św. Franciszka w Perugii urzeka pięknem, prostotą, ciszą i otwartością. Położony na wzgórzu, w północnej części miasta, blisko Bramy św. Anioła i dzielnicy uniwersyteckiej. Wewnątrz murów, oprócz budynków klasztornych, kaplicy, biblioteki, krużganków, znajduje się ogromny, tarasowy ogród z majestatyczną niczym Rajska Jabłoń figą, gajem oliwnym i cyprysami. Zapach rozmarynu i liści drzew laurowych towarzyszy nam przy posiłkach w ogrodzie. Widok na Perugię – bezcenny. Wszystko co kiedykolwiek słyszeliśmy o grze światła we włoskim pejzażu jest prawdą. Z zachwytem patrzymy na miasto, pijąc poranną kawę i wieczorne wino z zaprzyjaźnionej winiarni „Il Tempio”. Naszymi gospodarzami są Bracia Mniejsi – ich gościnność i otwartość jest niezwykła.

23_Perugia_2017_Biblioteka

29_Perugia_2017_Italika

25_Perugia_2017_Klasztor

26_Perugia_2017_Figa

28_Perugia_2017_Monteripido

MIESZKANIE W KLASZTORZE

31-Perugia_2017_kruzgankiMieszkamy w pokojach dwuosobowych z łazienką. Do naszej dyspozycji mamy przestronną, nowoczesną klasztorną kuchnię z lodówkami i refektarz. Wszystkie posiłki można przygotowywać na miejscu, robiąc zakupy na targu, w małych sklepikach lub po prostu w najbliższym supermarkecie. Oczywiście dzielnica uniwersytecka pełna jest małych i dużych trattorii, restauracyjek, barów, lodziarni i kafejek.

35_Perugia_2017_Kruzganki

RYTM DNIA
27_Perugia_2017_Italika
Rytm dnia wyznaczają zajęcia w bibliotece,
w skryptorium św. Klary, na krużgankach, czasami w ogrodzie. Zajęcia odbywają od godz. 9.30 do 14.00 z małą przerwą na kawę. Obiad najczęściej gotujemy sobie sami w klasztornej kuchni. Popołudnia to czas przeznaczony na lekturę, odpoczynek w ogrodzie, spacery po Perugii, indywidualną pracę w skryptorium. Niektórzy wyjeżdżają na krótkie wycieczki – do Asyżu, Orvieto, Spoleto, Florencji. Wieczorami, po kolacji, wszyscy chętni spotykają się w ogrodzie na rozmowie przy winie, serze i oliwkach. Codziennie rano o godz. 7.30 w kaplicy klasztornej odprawiana jest Msza Święta.

30_Perugia_2017

KOSZTY KURSU I DOJAZD DO PERUGII
Cena kursu pokrywa koszt warsztatów i wykładów, materiały do kaligrafii i iluminacji, nocleg i opłaty administracyjne.

Kurs iluminacji
* Koszt kursu (25 godz.), materiałów i 7 noclegów w pokoju 2-osobowym wynosi 1.850 zł.
* Koszt kursu (25 godz.), materiałów i 7 noclegów w pokoju jednoosobowym wynosi 2.150 zł.

Kursy kaligraficzne
* Koszt kursu (20 godz.), materiałów i 7 noclegów w pokoju 2-osobowym wynosi 1.790 zł.
* Koszt kursu (20 godz.), materiałów i 7 noclegów w pokoju jednoosobowym wynosi 2.090 zł.

Osoby towarzyszące
* Osoby niebiorące udziału w zajęciach, a towarzyszące uczestnikom kursów, członkowie ich rodzin, dzieci płacą 880 zł (pokój dwuosobowy), 1.220 zł (pokój jednoosobowy).
* Cena kursu dla osób niemieszkających w klasztorze wynosi 200 euro.

Uczestnikom poprzednich edycji Letniej Szkoły i całorocznym uczniom naszej szkoły w Krakowie przysługuje zniżka.

Uczestnicy we własnym zakresie pokrywają koszty dojazdu do Perugii, wyżywienie na miejscu, bilety do muzeów czy galerii itp., podróże w trakcie kursu.

Do Perugii można dojechać autobusem do Florencji, gdzie trzeba się przesiąść na pociąg lub autobus do Perugii. Można również lecieć samolotem do Rzymu, Florencji, Bolonii lub Pizy, a stamtąd pociągiem lub autobusem do Perugii. Przed dworcem kolejowym w Perugii znajduje się całodobowy postój taksówek. Koszt dojazdu taksówką do klasztoru Monteripido to ok. 10-15 euro. Wszystkim zainteresowanym wysyłamy również opis trasy samochodowej do Perugii.
Bezpośredni autobus do Perugii kursuje raz w tygodniu. Wyjazd w piątek (np. z Warszawy, Krakowa, Katowic), przyjazd do Perugii w sobotę nad ranem. Powrót w niedzielę o północy. Więcej informacji można uzyskać w firmie Autokar Polska.

Cena warsztatów została skalkulowana na podstawie prognozowanych cen kursu euro na czerwiec 2017 r. Gdyby cena kursu euro uległa drastycznej zmianie, będziemy zmuszeni prosić Państwa o wyrównanie różnic kursowych.

41_Perugia_2017

REZERWACJA
Rezerwacja
miejsca na kursie nastąpi po mailowym zgłoszeniu uczestnictwa i wpłaceniu zaliczki w wysokości 300 zł na konto Fundacji, najlepiej do dnia 30 kwietnia 2017 r. Pozostałą sumę prosimy wpłacić w dwóch równych ratach: I rata – do 15 maja 2017 r., II rata – do 15 czerwca 2017 r.

Dane do przelewu:
Fundacja Sztuka Kaligrafii
ul. Brzozowa 14, 31-050 Kraków
tytułem: darowizna na cele statutowe fundacji

Fundacja Sztuka Kaligrafii nie prowadzi działalności gospodarczej, a opłaty za kursy pobierane są z tytułu prowadzenia odpłatnej działalności statutowej.

Fundacja Sztuka Kaligrafii Anny Jeziornej
www.fundacjasztukakaligrafii.pl